2008-01-07 | R.Baškienė: Du trečdaliai Lietuvos gyventojų šeimą tapatina su santuoka

Š. m. sausio 7 dieną įvykusioje LVLS valdybos narės, Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijos pirmininkės Rimos Baškienės spaudos konferencijoje „Du trečdaliai Lietuvos gyventojų šeimą tapatina su santuoka“ dalyvavę socialinių mokslų doc. Irena Eglė Laumenskaitė ir Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos pirmininkas Algimantas Ramonas mano, kad darbo grupės nariai, koncepcijoje pasisakydami už šeimą, grįstą vyro ir moters santuoka, ir pateikdami santuoka grįstos šeimos palaikymą kaip valstybės politikos prioritetą pasirinko teisingą poziciją. Tai įrodo ir bendrovės „Vilmorus“ 2007 m. lapkričio m. atlikta reprezentatyvi Lietuvos žmonių apklausa.

„Net 67 proc. respondentų paklausti ką jie laiko tikra šeima atsakė, kad tai yra sutuoktiniai su jų vaikais ar įvaikiais, jei tokių yra. Valstybinės Šeimos politikos koncepcijos projekte pateikiama šeimos samprata ir valstybės politikos gairės atitinka daugumos Lietuvos gyventojų požiūrį ir lūkesčius, kas turėtų būti svarbiausia Seimo sprendimui. Mano nuomone, kiekvienas privalome prisiimti daugiau atsakomybės už vaikų ateitį, už jų teisę augti pilnoje ir darnioje šeimoje“, - sako R. Baškienė.

Sociologės I. E. Laumenskaitės nuomone: „tyrimas paneigia ir nuomonę, jog „santuoka tampa atgyvena“ ir daugelis gyvena ne santuokoje: Gyvenantys su partneriu/partnere sudaro tik 7,4% visų suaugusiųjų Lietuvos gyventojų, o tarp jaunimo iki 29 m.amžiaus – 16%. Jaunimas skirtingai nuo kitų amžiaus grupių į tikros šeimos sampratą dažniau įjungia ir sugyventinius bei vienišas motinas, ką sąlygoja ir jo paties gyvensenos būdas – ikisantuokinės gyvenimo partnerio/partnerės paieškos, dar neįsipareigojant pastoviam santykiui. Tačiau tokia situacija nereiškia, jog jauni žmonės nelaiko santuokos norimu ar siektinu gyvenimo modeliu. 65% jaunimo iki 29 m. amžiaus mano, jog svarbu, kad jų vaikai, anūkai gimtų susituokusių tėvų šeimoje, ir net 81% jų pasirenka atsakymą, jog moteris yra saugesnė ir oriau jaučiasi gyvendama su vyru santuokoje, ką kaip socialinį faktą patvirtina daugelis pastarąjį dešimtmetį kitose pasaulio šalyse atliktų sociologinių tyrimų“.

Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos pirmininkas Algimantas Ramonas teigė, kad tik spėjusi viešai pasirodyti Valstybinės šeimos politikos koncepcija iš karto sulaukė tam tikro pasipriešinimo.

„Koncepcijos oponentai teigė, kad santuoka grįsta šeima yra atgyvenusi, kad „antspaudas pase“ nėra svarbus vaikams. Jie turi teisę savaip manyti, bet svarbu pabrėžti, jog santuoka yra ne „antspaudas pase“, o sąlyga gyvenimui, kuris palankus tiek vaikų, tiek suaugusių šeimos narių gerovei. Apklausa įtikinamai parodė, kad absoliučios daugumos Lietuvos gyventojų nuomonė ir patirtis visiškai kitokia, nei mano koncepcijos oponentai. Būtent Lietuvos gyventojų poziciją ir lūkesčius turi atstovauti LR Seimas“, - sako A. Ramonas.

A. Ramonas pabrėžė, jog tai, ką parodė apklausos rezultatai, Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija visą laiką teigė įvairiomis formomis ir 2007 m. pavasarį nešdami lozungus šeimų eisenoje, ir peticijose ir kreipimuose, ir kituose viešuose pareiškimuose: „Santuoka grįsta šeima yra vertybė, yra palankiausia aplinka gimti ir augti mūsų vaikams, ji yra valstybės ir visuomenės pagrindas, tautos gyvybingumo garantas“.

Spaudos konferencijos dalyviai pažymėjo, jog net 77% jaunų žmonių (o tarp moksleivių ir studentų – 83%) mano, jog yra reikalinga sutuoktiniams palanki valstybės politika. Prelegentai teigia, kad būtina ne tik materialinė, bet ir socialinė, moralinė parama. Neužtenka vien skirti išmoką, reikia kurti palankią šeimai aplinką, organizuoti socialinių paslaugų sistemą, stiprinti šeimai rengiantį švietimą. Ši Valstybinė į šeimą orientuotos politikos koncepcija – būtinas žingsnis visuomenės gerovei stiprinti ir žmonių lūkesčiams bei poreikiams atliepti.

LVLS naujienose panaudota nuotrauka paimta iš www.fotobankas.lt. Fotografas Šarūnas Mažeika/BFL.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų