Lietuvos sveikatos politika skatinant sveiką gyvenseną. Visuomenės požiūris

 

Kvietimas į konferenciją

„LIETUVOS SVEIKATOS POLITIKA SKATINANT SVEIKĄ GYVENSENĄ. VISUOMENĖS POŽIŪRIS“
LR Seimo Konstitucijos salė (I rūmai, 3 a.)
2013 liepos 30 d., 11 val.

 

Visuotinai pripažįstama, kad sveika gyvensena ir ligų prevencija lemia kur kas didesnį vaidmenį sveikos visuomenės kūrime, nei sergančiųjų gydymas. Šia tema diskutuoti ir nuosekliai dirbti ragina sveikuoliai, sveiką gyvenseną propaguojančios nevyriausybinės organizacijos. Ar pakankamai šia kryptimi dirbama Lietuvoje? Liepos 30 dieną (antradienį) LR Seime organizuojamoje konferencijoje, diskutuosime apie sveikos gyvensenos skatinimą, siūlysime ryžtingesnius sprendimus, kovojant su žalingais įpročiais, propaguojant sveiką gyvenimo būdą, nuolatinį sveikatos tikrinimą, vartotojų informavimą apie produktų sudėtį ir kilmę, vaikų maitinimo švietimo įstaigose kokybę bei šių priemonių deramą finansavimą.

Konferencijoje pasisakys ir diskutuos Seimo nariai, Sveikatos, Švietimo ir mokslo ministerijų atstovai, Lietuvos sveikuolių sąjungos ir kitų nevyriausybinių organizacijų, dirbančių sveikos gyvensenos srityje, atstovai. Konferencijos metu bus pristatyta didelio visuomenės palaikymo sulaukusi, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko, mecenato Ramūno Karbauskio inicijuota programa „Išsaugokime vyrus“, kuri nuo prostatos vėžio jau išgelbėjo ne vieną dešimtį žmonių. Bus pristatyti šios akcijos ateities planai.

Konferencijos organizatorė – LR Seimo narė Rima Baškienė.

Konferencijos pradžia – 11 val. (registracija nuo 10.30 val.), konferencijos trukmė – 4 val. Registruotis prašome internetu, užpildant specialią formą:

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGNPZmtJWVd2a3gxcENlZjNBZXFvSkE6MA#gid=0

Telefonai pasiteiravimui: 8 678 87600, 8 686 27 469


PRELIMINARI KONFERENCIJOS PROGRAMA


10.30 – 11.00 Dalyvių registracija.

11.00 – 11.10 Dalyvių pasveikinimas (LR Seimo narė Rima Baškienė).

11.10 – 11.30 Akcijos „Išsaugokime vyrus“ 2013-2014 metų planų pristatymas (LVŽS pirmininkas, mecenatas Ramūnas Karbauskis).

11.30 – 12.00 Pasisakymų sesija alkoholio ir tabako naudojimo klausimu (diskusiją moderuoja Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos tarybos narys Arminas Mockevičius ir, biomedicinos mokslų daktaras, LSMU docentas Aurelijus Veryga).

12.00 – 12.30 Pasisakymų sesija sveiko maisto klausimu (diskusiją moderuoja genetiškai modifikuotų organizmų ekspertas Andrejus Gaidamavičius ir Natūralaus gydymo centro vadovė).

12.30 – 12.45 PERTRAUKA

12.45 – 13.15 Pasisakymų sesija sveikos gyvensenos skatinimo klausimu (diskusiją moderuoja Sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis, LR Sveikatos apsaugos ministerijos viceministras Erikas Mačiūnas).

13.15 – 13.45 Pasisakymų sesija sveikatos politikos ir jos finasavimo klausimu (diskusiją moderuoja sveikatos politikos ekspertas dr. Vytautas Valevičius).

13.45 – 14.45 Diskusija, pasiūlymai skatinant sveiką gyvenseną.

14.45 – 15.00 Konferencijos apibendrinimas




Arminas Mockevičius, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos tarybos narys, Vilnius

Absoliuti dauguma ligų yra kilusios dėl gyvensenos ydų: rūkymo, gėrimo, fizinio pasyvumo ir dar daugiau. Netinkamas ir nereguliarus maistas taip pat problema. Su chemizuotu maistu medikai sieja visoje Europoje išaugusį sergančiųjų cukriniu diabetu, alergijomis skaičių, sunkiai suvaldomas onkologines ligas.






Dainius Kepenis, Sveikuolių sąjungos prezidentas, Palanga

Mūsų šalies ligų gydymo sistema yra gana gera. Pabrėžiu – gydymo. Sveikatos sistema yra visai kas kita, gal net priešinga. Pasaulyje mažėja vaikų ir kūdikių mirtingumas, tačiau grėsmingai auga jaunimo sergamumas. Anksčiau žmonės mirdavo ir sirgdavo dėl prastos ir „neturtingos“ mitybos, dabar – dėl persivalgymo ir fizinio pasyvumo.




Dr. Vytautas Valevičius, Sveikatos politikos ekspertas, Klaipėda

Sveikatos paslaugos, tapusios rinkos ekonomikos dalimi, dažnai pereina į savo priešybę. Vieno noras būti sveikam padeda kitam gauti pelną. Tai nebūtų blogai, jei gydymas duotų teigiamą rezultatą. Tačiau pelno siekimas pakeičia sveikatinimą ligonio „pririšimu“ prie gydytojo, gydymo įstaigos bei vaistų pirkimo. Taip pat baimė sirgti veda prie betikslio vaistų ar jų pakaitalų vartojimo. Tuo tarpu sveikos gyvensenos ugdymo, ligų prevencijos ir medikalizacijos mažinimo vis dar nėra rimtoje (biudžeto) darbotvarkėje.

 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų