2013-09-12 | Gyvybes gelbėjanti mobili laboratorija vėl keliauja po Lietuvą

Rugsėjo 11 d. Naisiuose (Šiaulių rajone) įvyko spaudos konferencija, kurioje  mintimis apie  projektą „Išsaugokime vyrus“  pasidalino Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Gediminas Žižys, projekto globėjas ir mecenatas Ramūnas Karbauskis, projekto vykdytojai -  medicininių tyrimų laboratorijos “Medicina practica” vadovas Svajūnas Barakauskas.
Šia akcija siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į prostatos vėžio problemą bei informuoti visuomenę apie ankstyvosios diagnostikos svarbą, ypač rajonų gyventojus.

Projektas "Išsaugokime vyrus” startavo 2011 m. lapkričio 7 d. ir iki 2013 m. balandžio 19 d. mobili kraujo laboratorija atliko 12.630 PSA  (prostatos specifinio antigeno) tyrimų. Iš jų 1307 vyrams buvo rastas padidėjęs PSA. Toliau projektą remiant privačiomis lėšomis, laboratorija tęsia šią svarbią misiją. Anot projekto mecenato, verslininko ir politiko R. Karbauskio toliau remti šį projektą paskatino visuomenės poreikis, ypač kaimo vietovių žmonių dėkingumas, dėl suteiktos galimybės pasitikrinti, o daugelis šios akcijos dėka apskritai pirmą kartą sužinojo apie tokią galimybę. Net ir viena išgelbėta gyvybė verta viso projekto, jau nekalbant apie atliktą ir atliekamą šviečiamąjį darbą dėl ligos prevencijos. Remiantis akcijos pirmo etapo duomenimis – tuose kaimuose ir miesteliuose kur apsilankė mobili kraujo laboratorija, pasitikrinusių vyrų duomenys išaugo nuo 0 iki 80 procentų, o kai kur ir daugiau. Remdamas būtent sveikatos prevencijos projektą, mecenatas R. Karbauskis mano, kad tai geriausia investicija, kokią jis gali padaryti, nes investuojama į žmogaus fizinę ir psichologinę sveikatą.  

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Gediminas Žižys, pateikė duomenis, kad prostatos vėžys kasmet nustatomas daugiau kaip 3000 Lietuvos vyrų. 2000 iš jų diagnozuojamas ankstyvųjų stadijų susirgimas, o bent 1000 vyrų diagnozę sužino per vėlai, kai vėžio gydymas tampa labai komplikuotas. Geriausias būdas juos išgelbėti – ankstyvoji prostatos vėžio diagnostika. Statistikos duomenimis, šis onkologinis susirgimas kasmet nusineša 500 – 600 Lietuvos vyrų gyvybių. Sistemingai atliekamas prevencinis darbas išgelbėtų ne vieno vyro gyvybę, o kartu  sutaupytų nemažai valstybės lėšų skiriamų sveikatos apsaugai, nes ankstyvoji diagnostika valstybei kainuoja dešimtis kartų mažiau nei vėlyvųjų stadijų vėžio gydymas.
G. Žižys pažymėjo, kad sukurta valstybinė prostatos vėžio prevencijos programa veikia labai vangiai,  be to  nuo 2009 metų finansavimas jai yra sumažintas. Šiuo metu 50–75 metų vyrai ir vyrai nuo 45 metų, kurių tėvai ar broliai yra sirgę prostatos vėžiu, nemokamai išsitirti PSA gali tik kas antri metai. Tačiau daugelio sirgusiųjų šia liga patirtis patvirtina, kad praleisti be patikros vieneri metai gali būti lemtingi. Pavyzdžiui JAV pagal prevencinę prostatos vėžio programą yra pasitikrinę 98 proc. rizikos grupės vyrų, tuo tarpu Lietuvoje tik vos apie 30 procentų.

Medicininių tyrimų laboratorijos “Medicina practica” vadovas Svajūnas Barakauskas pažymėjo, kad šiuo projektu paneigėme susiformavusį stereotipą, jog pacientas turi ateiti pas gydytoją pasitikrinti sveikatą ir sukūrėme naują modelį, plačiai praktikuojamą kitose šalyse, kai paslauga „atkeliauja“ pas  pacientą. Vykdydami akciją pastebėjome, kad toks bendravimo būdas yra labai efektyvus, teikiantis ne tik tyrimų paslaugą, bet ir atliekantis labai didelį švietėjišką darbą. Laboratorijos vadovas pasidžiaugė, kad antrąjame, tik ką startavusiame akcijos etape, projektą mecenuojant vien privačiomis lėšomis, nebesiremiant valstybės prostatos vėžio prevencijos programos lėšomis, darbui atsiveria daug platenės galimybės.  Dabar tam, kad atvykti į rajoną tikrinti žmones, nebereikia pasirašyti bendradarbiavimo sutarčių su Pirminės sveikatos priežiūros centrais (PSPC). Dėl įvairiausių motyvų kai kurie PSPC atsisakydavo „įsileisti“ mobilią  laboratoriją į „savo teritorijas“, - pradedant pasakymu, kad jie patys patikrins savo gyventojus ir baigiant politiniais motyvais, kad p. R.Karbauskis yra ne tik projekto mecenatas, bet dar ir politikas...

Visi šie argumetai paskatino partnerius tęsti projektą „Išsaugokime vyrus“. Projekto mecenavimas privačiomis lėšomis skatina vyrus atlikti tyrimus nemokmai ir ne paslaptis, kad organizatoriams leidžia „apeiti“ visą eilę biurokratinių trikdžių ir net žmonių, susijusių su šiuo darbu, abejingumo ir negeranoriškumo apraiškų. Darbas tiesiogiai per bendruomenes yra puiki galimybė suteikti žmogui reikalingą paslaugą, informuoti jį, rūpintis juo. Tai deklaruojamas valstybės politikos prioritetas, tačiau deja faktiškai tai nevisada ir ne visose srityse vykdoma.

Projektas „Išsaugokime vyrus“ kviečia visus vyrus, ypač nuo 45 metų amžiaus atlikti PSA tyrimą. Mobili kraujo laboratorija savo darbą pradėjo rugsėjo 9 d. Šiaulių rajone. Čia, pagal išaksto suderintą ir paskelbtą grafiką dirbs iki rugsėjo 27 d. Toliau laboratorija dirbs ir kitose savivaldybėse, darbo grafikai bus skelbiami atskirose savivaldybėse ir internetiniame puslapyje www.lvzs.lt rubrikoje „Išsaugokime vyrus“.


Kontaktiniai  telefonai:
Projekto mecenatas Ramūnas Karbauskis, tel. 8682 55688
Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Gediminas Žižys, tel. 8698 11009
Medicininių tyrimų laboratorijos “Medicina practica” vadovas Svajūnas Barakauskas, tel. 8686 15119



Mobili laboratorija

 


Darbas vyksta...

 


Laboratorijos darbo akimirkos

 


Projekto mecenatas R. Karbauskis



Laboratorijos Medicina practica vadovas S. Barakauskas

 


Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas G. Žižys

 


Spaudos konferencija Naisiuose 09.11

Normal 0 false false false

Žalieji kyla į kovą prieš miškų naikinimą

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų