2008 09 08 | Vilniaus dienose – akcija prieš besaikį vartojimą

Savaitgalį Vilniuje startavo valstiečių liaudininkų partijos akcija “Žinok, rūšiuok, balsuok!”. Sostinės dienų renginių šurmulyje išsiskyrė šios partijos informacinė palapinė, kuri priešingai, nei daugelis, ragino ne beatodairiškai pirkti, o saikingai vartoti, laikytis sveikos gyvensenos principų, rūšiuoti atliekas. Visi norintys galėjo pasirašyti peticiją - “Priverskime Aplinkos ministeriją dirbti”.

Žinok!
Kaip sakė vienas iš renginio iniciatorių, Vilniaus Fabijoniškių mikrorajono gyventojas Žilvinas Vaicekauskas: “Ekologinis raštingumas – svarbi priemonė siekiant, kad gerėtų žmonių gyvenimas. Žmogus turi sąmoningai rinktis, kokį maistą valgo, kokias prekes perka. Juk atsisakius besaikio vartojimo ir šiek tiek pasigilinus į maisto produktų ženklinimo ypatumus, kaloringumą, maisto priedų (kitaip dar vadinamų - “E”) reikšmę, galima išvengti daugybės nemalonumų, tokių kaip viršsvoris, alergijos, ligos. Svarbu pabrėžti ir tai, kad sveikesnis maistas – ne visada reiškia brangesnį maistą. Žinios suteikia žmogui daugiau laisvės, taip pat ir ekonominės”.

Rūšiuok!
Dar viena svarbi visų mūsų pareiga, kurią pabrėžė akcijos rengėjai – tai taisyklingas atliekų tvarkymas, švarios aplinkos puoselėjimas. Nors pažangos šioje srityje esama – gatvėse atsiranda daugiau šiukšlių rūšiavimui skirtų konteinerių, tačiau, anot akcijos dalyvės, muzikologės Virginijos Apanavičienės, žmonėms trūksta elementarios informacijos apie rūšiavimą. Žmonės nuogąstauja, ar visos jų surūšiuotos atliekos perdirbamos, kaip reikia rūšiuoti, iki šiol gyventojai neinformuoti, kur dėti stambiagabarites atliekas.
 
Balsuok!
Valstiečių liaudininkų oficialiame pranešime teigiama, kad akcija siekiama pabrėžti ekologinės politikos svarbą valstybei. Žemės išteklių ir žmonių sveikatos tausojimas vis dar nėra prioritetas aukščiausios valdžios sluoksniuose. Todėl akcijos metu vilniečiai ir miesto svečiai – pasirašę peticiją ir taip atidavę savo balsą - kartu su Valstiečiais liaudininkais pritaria sunkiam, bet realiam keliui. Energijos taupymo, atliekų perdirbimo, viešojo transporto plėtros, alternatyvios energetikos projektai ir t. t. – visa tai, kas Europoje vadinama “žaliąja (ekologine) darbotvarke” – turi tapti realiais Vyriausybės prioritetais.

 
 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų