2020-04-01 | Valdantieji nesitraukia nuo tikslo kelti medikų atlyginimus bei gerinti jų socialines garantijas

LVŽS frakcijos Seime nariai Asta Kubilienė ir Darius Kaminskas registravo Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama papildomai numatyti socialines garantijas medikams ir kitiems sveikatos apsaugos specialistams, kurie dirba pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose. Medikams, dirbantiems užkrečiamų ligų židiniuose, užmokestis didėtų nuo 60 iki 100 proc., atsižvelgiant į konkretaus sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojų vykdomų funkcijų pobūdį, sudėtingumą ir atsakomybės lygį. Taip pat nauji įstatymo pakeitimai padidina ir netekto darbingumo išmokas, kai gydytojas tampa infekuotu. Būtų garantuojamos išmokos ir medikams, kurie grįžta į Lietuvą ir neturi darbo stažo Lietuvoje, bet siekia padėti Lietuvai kovoti su koronaviruso infekcija ir čia įsidarbina.

„Mūsų įsipareigojimas aiškus – privalome kelti medikų, kurie dirba infekcijos židiniuose ir kasdien rizikuoja savo sveikata bei gyvybe, atlyginimus. Tą darysime nepaisydami opozicijos pastangų sugriauti sprendimų priėmimą teikiant neadekvačius populistinius pasiūlymus. Po opozicijos vakar sužlugdyto Seimo balsavimo, pakartotinai registravome savo siūlymus, netgi pakeldami žemutinę atlyginimo kartelę nuo 50 (kaip buvo pirminiame pasiūlyme) iki 60 proc. Medikai turi būti garantuoti, kad jie socialines garantijas ir tokiu atveju turės“, –sako Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Komiteto pirmininkė pažymi, kad LVŽS kartu su koalicijos partneriais trejus metus darė viską, kad gydytojų atlyginimai ženkliai didėtų. „Daug prisidėjome prie to, kad būtų nepamirštas ir kitas medicinos personalas – slaugytojų atlyginimai nuosekliai auga. Dabar turime mobilizuotis ir dar kartą padėti tiems, kurie padeda mums visiems – prisidėti prie finansinio ir socialinio gydytojų, esančių pirmose fronto linijose, saugumo. Tikiu, kad mūsų pasiūlymas sulauks paramos Seime ir jau kitą savaitę gydytojams turėsime gerą žinią – jie savo nuoširdžiu darbu yra neabejotinai verti mūsų kuo didžiausios pagarbos ir dėkingumo, ne tik tų specialių garantijų, kurias privalome suteikti“, – sako Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Projektas, kuriuo keliami medikų atlyginimai, Seimui bus pateiktas kitą antradienį, balandžio 7 d. Tikimasi, kad Seimas jį svarstys ypatingos skubos tvarka.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų