2020-04-15 | VSD pradėjo tyrimą dėl įslaptintos informacijos atskleidimo

Valstybės saugumo departamentas (VSD) raštu informavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK) apie tai, jog yra pradėjęs tyrimą dėl įslaptintos informacijos atskleidimo.

Kaip nurodoma VSD pateiktoje informacijoje, 2020 m. kovo 5 d. naujienų portale ,,Delfi” publikuotame straipsnyje ,,Skandalą dėl VSD veiklos sukėlęs dokumentas: pateikiame pilną versiją” atskleidžiama VSD įslaptinta informacija, numatyta VSD Detalaus įslaptintos informacijos, susijusios su LR valstybės saugumo departamento veikla, sąraše. Dėl to VSD balandžio 8 d.  kreipėsi LR generalinę prokuratūrą prašydamas pateikti vertinimą, ar pranešėjo apklausa vykdant tyrimą dėl galimo įslaptintos informacijos neteisėto atskleidimo gali būti vertinama kaip neigiamo poveikio darymas.

NSGK pirmininko Dainiaus Gaižausko teigimu: „VSD taip pat atkreipė komiteto dėmesį, kad Straipsnyje pateiktas dokumentas, ne tik atskleidė VSD įslaptintą informaciją, bet taip pat paviešino tam tikrus pranešėjo duomenis, kurie VSD pareigūnams ir darbuotojams leido identifikuoti pranešėjo asmens tapatybę. Apmaudu, kad tiek įslaptintą informaciją „nutekinę“ asmenys, tiek žiniasklaidos priemonė nepasirūpino ir derama asmens duomenų apsauga. Tai skatina vykdyti pranešėjų apsaugą užtikrinančių teisės aktų taikymo parlamentinę kontrolę ir vertinti, ar neturėtų būti griežtinama asmenų atsakomybė už pranešėjo tapatybės atskleidimą be jo sutikimo.“

Pranešėjo instituto įvedimas Lietuvos teisė sistemoje bei jo apsaugos užtikrinimas – vienas iš prioritetinių LVŽS antikorupcinės darbotvarkės darbų šioje Seimo kadencijoje. Pranešėjų teisinės apsaugos įstatymas buvo priimtas 2017 m. lapkričio 28 d.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų