2020-04-21 | Parama verslui įgauna pagreitį

Įmonės, kurios susiduria su finansiniais sunkumais dėl COVID-19 pandemijos, sklandžiai naudojasi pagalbos verslui priemonėmis – iki šiol vien palūkanų kompensavimui išmokėta daugiau kaip 4 mln. eurų, o nuo balandžio mėnesio pradžios sulaukta naujų paraiškų, kurių bendra vertė siekia 7 mln. eurų.

Pagalbos priemonių paketas verslui apima tris pagrindines kryptis – atidėtų paskolų palūkanų verslui mokėjimą, lengvatinių paskolų valstybės lėšomis teikimą ir garantijų suteikimą už finansinių įstaigų teikiamas finansų paslaugas.

Nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusios verslo įmonės, kurios turi paskolas ar lizingo įsipareigojimus, už kuriuos turi mokėti palūkanas, gali pasinaudoti 100% palūkanų kompensavimo galimybe. Tai reiškia, kad visas palūkanų dydis bus padengiamas, jei įmonė nuo šių metų kovo 16 d. atidėjo paskolos mokėjimo terminą. Viso tokiam palūkanų kompensavimui numatyta skirti daugiau kaip 23 mln. eurų.

Lengvatinių paskolų pagalbos priemonė apima apmokėtinų sąskaitų paskolas, kai pirkusios paslaugas ar prekes įmonės dėl paskelbto karantino nebegali už tai atsiskaityti su mažomis įmonėmis. Tokia paskola skirta apmokėti nedidelių verslo įmonių sąskaitas, kurios buvo išrašytos iki karantino paskelbimo. Taip pat, siūloma finansinė priemonė ,,Alternatyva‘‘, kuri suteikia galimybę smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams gauti reikiamą finansavimą verslui per alternatyvaus finansavimo teikėjus. Verslas, kurio apyvarta dėl COVID-19 pandemijos smuko daugiau kaip 60%, gali gauti paskolą be užstato pagal skatinamąją finansinę priemonę „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiam verslui“. Ši paskolabūtų skiriama būtiniausioms veiklos išlaidoms finansuoti, tokioms kaip darbuotojų darbo užmokestis, nuoma arkomunalinės išlaidos. Lengvatinių paskolų verslui priemonė siūlo įmonėms pasinaudoti sutelktinėmis paskolomis. Tokios paskolos leidžia smulkiam ir vidutiniam verslui pasiskolinti per sutelktinio finansavimo platformas. Tokių paskolų finansavimui numatyta skirti 4,615 mln. eurų.

Finansiškai nukentėjusios nuo COVID-19 pandemijos įmonės gali kreiptis ir dėl individualių garantijų. Tokiu atveju ,,Investicijų ir verslo garantijos‘‘ (INVEGA) garantuoja pirmos paskolos grąžinimą kredito įstaigai iki 80% sumos, o likusi dalis padengiama paskolos ėmėjo pasiūlytais užstatais. Galiausiai, įmonės, susidūrusios su lėšų trūkumu dėl koronaviruso pandemijos, gali lengviau gauti paskolas ir pasirašyti lizingo sandorius, būtinus įmonių likvidumo sąlygų pagerinimui.

Remiantis Nacionalinės plėtros įstaigos ,,Investicijų ir verslo garantijos‘‘ duomenimis, dauguma pareiškėjų, kurie iki šios dienos kreipėsi dėl paramos, priklausė smulkiojo verslo segmentui. Dažniausiai tai buvo įmonės, kurių veikla buvo apribota arba visiškai uždrausta šalyje įvedus karantiną. Tokios įmonės organizavo pramogas, teikė renginių techninio aptarnavimo, maitinimo, apgyvendinimo bei grožio paslaugas.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų