2008 05 08 | Lietuvos žmonėms įteikti nauji pasai

Penktadienio popietę Palangos Basanavičiaus gatvėje masinėmis eitynėmis ir aerobikos pamokomis prasidėjo Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos iniciatyva „Už sveiką Lietuvą“. Iš pajūrio akcija jau šiandien persikelia į kitus Lietuvos miestus ir miestelius – visą rugpjūtį LVLS nariai ir rėmėjai žmonėms teiks naujus – sveiko maisto vartotojo pasus.

Startas – su gera nuotaika

Vasarą poilsiautojų šurmulio ir taip nestokojanti Basanavičiaus gatvė, vakar kunkuliavo dar stipriau. Daugybę žmonių ne tik stabtelėti, bet ir aktyviai sudalyvauti patyrusios trenerės Joanos Bartaškienės improvizuotoje aerobikos treniruotėje paskatino noras gyventi sveikiau. Palangiškių ir kurorto svečių nuotaiką pakėlė ne tik dinamiška masinė judėjimo akcija, bet ir gauti naujieji pasai. Spaustuvės dažais dar kvepiančiame tikrą dokumentą primenančiame leidinuke žmonės ras kiekvienam aktualią informaciją – apie įvairius maiste naudojamus konservantus, dažiklius, kitus priedus bei galimą jų įtaką sveikatai, vaikų mitybą, rekomenduojamas paros normas, ekologišką maistą, ir t.t.

“Parduotuvėje pirkdama maistą dažnai su nerimu skaitau apie įvairiomis E raidėmis pažymėtus maisto priedus, vis tik juos iššifruoti ne specialistui labai sudėtinga. Šiandien gautas pasas bus parankinė mano knygelė, kurią atsiversiu prekybos centre – tai padės man pasirinkti sveikesnius ir saugesnius maisto produktus”, - teigė Angele prisistačiusi dviejų vaikų mama iš Kėdainių. Moteris pridūrė, jog tuo, ką valgo rūpinasi vis daugiau jos pažįstamų: “Nors maisto kainos vis kyla, žmonėms sveikata vis tiek išlieka svarbiausia, be to,nebūtinai tik brangus produktas yra sveikas”.

Tik žinodamas atsirinksi

Žmonių baimė kyla iš informacijos apie sveiką ir saugų maistą trūkumo. Retas, kuris žino apie E raidėmis ženklinamus konservantus, saldiklius, tirštiklius ir kitus priedus bei galimą jų poveikį sveikatai.

Maisto priedus ir jų poveikį vertina Europos maisto saugos tarnyba, o Lietuvoje mitybos klausimus prižiūri Respublikinis mitybos centras. Tačiau ir mūsų šalyje, ir Europos Sąjungoje jau yra susirūpinta nuostatų dėl maisto priedų naudojimo atnaujinimu. Europos Parlamente greitu metu bus sprendžiama dėl leidimų suteikimo ne tik naujai sukurtiems, bet ir rinkoje jau naudojamiems maisto priedams.

Jau dabar nustatyta, kad visi E neturi kenkti sveikatai (ypač vaikų), jie turi būti technologiškai būtini ir naudingi vartotojui, negali pastarojo klaidinti ir maskuoti prastos žaliavos. Maisto priedų neleidžiama naudoti šviežiuose neapdorotuose produktuose. Visos šios ir panašios normos yra surašytos naujajame Sveiko maisto vartotojo pase.

“Už sveiką Lietuvą”

Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos ryžtas propaguoti sveiko gyvenimo būdo idėjas nėra atsitiktinis – partijos nariai ne vienerius metus aktyviai dirba sektoriuose, atsakinguose už maisto kokybę. “Klaidinga manyti, jog mūsų veikla apsiriboja tik žemės ūkiu – tai juk visa grandinė nuo lauko iki pat stalo”, - teigė LVLS pirmininkė prof. Kazimiera Prunskienė.

Sukaupta informacija valstiečiai liaudininkai nusprendė pasidalinti su visais Lietuvos žmonėmis. Maistas, aktyvus gyvenimo būdas, žalingų įpročių neturėjimas - pagrindiniai veiksniai, lemiantys stiprią sveikatą ir puikią nuotaiką. Tad nuo to, kokius produktus pasirinksime, didele dalimi priklauso mūsų savijauta. Pasak akcijos iniciatorių, panaudota netradicinė – paso forma, kuri bus patrauklesnė žmonėms ir labiau atkreips jų dėmesį, skatins aktyviau naudotis pateikta informacija nei tradicinis lankstinukas. Į dokumentą įklijuodamas savo nuotrauką, įrašydamas savo duomenis žmogus tarsi pats sau pasižada labiau rūpintis perkamo maisto kokybe, atsakingiau žiūrėti į savo ir šeimos sveikatą.

Pasai – po visą šalį

Skambiai startavusi pajūryje akcija pasklis po visą Lietuvą. Iš partijos narių ir rėmėjų suformuotos komandos aplankys daugelį šalies miestų ir miestelių – pasų dalinimui specialiai paruošti penki mikroautobusai. Partijos simbolika papuošti autobusiukai pasiskirstys regioniniu principu ir visą rugpjūtį keliaus po jiems priskirtą teritoriją. Pasus ketinama dalinti prie populiariausių prekyviečių, kitose masinio susibūrimo vietose, sporto, kultūros renginiuose.

Planuojama, jog šviečiamoji akcija finišuos rugpjūčio 31 dieną skambiu baigiamuoju renginiu.

Audrius Leškevičius

 

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų