2008 08 05 | Lietuvos valstiečių liaudininkų pareiškimas dėl pieno gamintojų akcijos
 
Rugpjūčio 5 d. prie stambiausių pieno perdirbimo įmonių  pieno gamintojai  rengia protesto akciją. Valstiečių liaudininkų sąjunga (toliau — LVLS), kurios atstovai vadovauja Seimo Kaimo reikalų komitetui, Žemės ūkio ministerijai ir eilei žemdirbių savivaldos organizacijų, negali likti nuošalyje,  nepareikšdama savo pozicijos šiuo klausimu.

LVLS  rėmė ir rems subalansuotus  ūkinius santykius tarp maisto sektoriaus grandžių: žemdirbių, perdirbėjų ir prekybininkų. Kiekvienas iš jų turi gauti proporcingai jo įdėtam darbui sukurto galutinio produkto vertės dalį, jo indėlis turi būti teisingai apmokėtas. Žemdirbiai, jų tarpe pieno gamintojai ilgus metus dirbo diskriminacinėmis sąlygomis, nes už jų produkciją gaunamos kainos nepadengdavo realių gamybos kaštų. Šiuo klausimu mes visada išsakėme  principinę  poziciją ir dėjome realias pastangas situacijai keisti.

Praėjusių metų rudenį dėl  palankesnių eksporto sąlygų pieno perdirbėjų konkurencija dėl žaliavos  privertė juos  vidutiniškai net 53 %   padidinti pieno supirkimo kainas, kurios  pasiekė žemdirbius tenkinantį lygį. Deja, eksporto sąlygoms  pablogėjus, perdirbėjai vienpusiškai daugiau nei 30 %  sumažino supirkimo kainas, pažeisdami  pieno gamintojų interesus. Turint  mintyje žymiai išaugusias kainas už resursus: pašarus, degalus, trąšas, darbo jėgą, toks supirkimo kainų nestabilumas vėl sukėlė  didelę įtampą. Tuo pasimėgaudami naudojasi kai kurie, niekuo prie  sektoriaus darnos ir pažangos neprisidedantys politiniai veikėjai, bandydami iš žemdirbių rūpesčių ir nuostolių politiškai pasipelnyti.

Valstiečiai liaudininkai,  nepaisant   oponentų populistinių išpuolių,  atsakingai ir konkrečiai dirba, kad pieno  ir kitų produktų eksporto augimas į ES ir trečiąsias  šalis, tarp jų į Rusiją, didintų žaliavos poreikį ir užtikrintų ilgalaikį šių produktų gamybos masto augimą, silpnintų jų kainų svyravimo priežastis.

LVLS pabrėžtinai ragina  perdirbėjus ir prekybininkus  atsakingai planuoti  savo galimybes ir veiksmus,  o juos pervertinus  arba konkurencijos  sumetimais trumpalaikiai jas  pakoregavus  žaliavų  naudai (kaip tai įvyko 2007 m. rudenį), vėliau  sąlygoms pasikeitus nepermesti visos savo problemų naštos ant partnerių — žemdirbių pečių, tuo  sukeliant didelius, stabilumą  žlugdančius  kainų svyravimus, drastišką  jų mažinimą žemdirbiams, kai vartotojui tos kainos beveik nemažėja.

Pieno gamintojų  reakcija, protestuojant prieš tokį kainų svyravimą yra pagrįsta ir turėtų būti iš perdirbėjų ir prekybininkų pusės  priimama kaip labai rimtas signalas, reikalaujantis pripažinti žemdirbius lygiateisiais  ūkiniais partneriais, nuo kurių labai priklauso viso pieno sektoriaus ūkinė-finansinė  sėkmė ir ateitis. Kartu ir  mūsų šalies   maisto  vartotojų aprūpinimas  geros kokybės, saugiais, plataus asortimento vietinės gamybos pieno produktais.

Valstiečiai liaudininkai pasirūpino, kad Vyriausybė ženkliai — 40 mln. Lt padidintų tiesiogines išmokas už 2008 m. kvotinį pieną, kurios sudarys 121 mln. Lt ir sieks 87 Lt/t. Be to, tiesioginės išmokos  už pievas, žalienas sieks 246 Lt/ha, t. y. 50 Lt daugiau negu 2007 m.

LVLS atstovai  pasiūlė  pieno produktams taikyti lengvatinį 5 %  PVM kaip ir šviežiems bei atšaldytiems mėsos, žuvies produktams, vaisiams ir daržovėms. Sieksime, kad toji lengvata įsigaliotų 2009 m. pradžioje (nuo naujų kvotinių metų).

Valstiečių liaudininkų  iniciatyva suformuotos įvairiapusiškos  teisinės, finansinės, administracinės sąlygos, palankios kooperacijai — kooperatyvams kurtis. Šiuo metu apie pusę pieno kiekio gamina smulkūs  vartotojai, gaunantys mažesnę nei vidutinę kainą. Tuo tarpu 17 %   arba daugiau nei trečdalis smulkių gamintojų tiekiamo pieno jau tenka kooperatyvams, sugebantiems užsitikrinti  deramą kainų lygį.

Mes dėsime bendras pastangas, kad kartu su žemdirbių savivaldos organizacijomis pagretintume kooperacijos  procesą. Todėl įtikinamai kviečiame pieno gamintojų atstovus praktiškai ir konkrečiai įsijungti į kooperatyvų steigimą, tapti jų lyderiais, įgyti smulkių gamintojų pasitikėjimą įtraukiant juos dalyvauti. Nei Žemės ūkio ministerija, nei Žemės ūkio rūmai patys be pačių ūkininkų apsisprendimo ir veiksmų  to padaryti negali.

Rinka, kaip mėgsta skelbti liberalieji politikai, padaro savo darbą. Deja,- ne visada palankų  silpnesniems gamintojams ir vartotojams. Tapkite stiprūs derybose, investicinių projektų  įgyvendinime, stiprūs produktyvumo didinime ir bendrais  ūkiniais rezultatais. To dėka  ir savo gyvenimo kokybe.

Kartu mes galime tai pasiekti.

Valstiečių liaudininkų (LVLS) vardu

Sąjungos pirmininkė

prof. Kazimiera Prunskienė   

Sąjungos valdybos pirmininkas                                         

Viktoras Rinkevičius

2008 m. rugpjūčio 4 d.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų