2008-06-26 | Valstiečiai liaudininkai siūlo peržiūrėti aukštojo mokslo įstatymo pataisas

Šiandien, birželio 26 d., Valstiečių liaudininkų frakcijos nariai, išklausę studentus vienijančių organizacijų argumentus, išreikė abejonę dėl kai kurių Prezidento vetuoto aukštojo mokslo įstatymo pataisų tikslingumo. Frakcijos nuomone, priėmus siūlymus gali būti įteisinta abejotina mokančių už studijas studentų atranka.

„Prezidento siūlymuose rašoma, kad gerai besimokančiais laikomi tie studentai, kurių studijų dalykų įvertinimų vidurkis per semestrą yra ne mažesnis kaip įvertinimas „gerai“. Akivaizdu, kad sąvoką „gerai besimokantis“ norima sieti su ne mažesniu pažymiu nei „8“ („gerai“). Tačiau kriterijus „gerai“ besimokantis skiriasi skirtingose mokslo kryptyse ar pakopose, pavyzdžiui technologijų mokslų studentai vertinami žymiai mažesniais balais nei humanitarinių. Be to, įvairiose aukštosiose mokyklose vertinama skirtingai, todėl, įsigaliojus įstatymui, nukentėtų tie, kurie buvo vertinami griežčiau. Štai Vilniaus Gedimino Technikos universitete net 90,9 proc. studentų studijų rezultatų vidurkis per semestrą nesiekia 8 balų, o Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje – įvertintieji 8 ir daugiau balų viršija 80 proc.“, - sako Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė.

Politikės teigimu, priėmus Prezidento siūlymus, gali būti, kad po vasaros atostogų sugrįžę antrakursiai ar trečiakursiai sužinos, jog privalo mokėti už mokslą, nes jų studijų rezultatai yra prastesni nei numatyta įstatyme. „Akivaizdu, kad nemaža dalis besimokančiųjų būtų priversti rinktis: ar jie gali sau leisti studijuoti toliau, ar privalo mesti mokslus. Nukentėtų žmonės, kiltų bereikalinga sumaištis. Juo labiau, kad bendros akademinės visuomenės nuomonės dėl įstatymo pataisų nėra“, - teigia A. Staponkienė.

Anot Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnės, jei įstatymas vis dėlto būtų priimtas, valstiečiai liaudininkai žada imtis visų įmanomų būdų taisyti esamą padėtį. Galbūt pritarti Lietuvos atstovybių studentų sąjungos siūlymams „gerai“ besimokančiųjų sąvokos įtvirtinimą atidėti metams, kol aukštosios mokyklos imsis suvienodinti studentų žinių vertinimo kriterijus bei sistemą. Kita išeitis – teikti priimto įstatymo pataisas, kurios pakeistų „gerai“ besimokančiųjų sąvokos apibrėžimus.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų