2008-06-17 | L.Mogenienė: Seime pagaliau apsispręsta ryžtingiau naikinti diskriminacijos apraiškas

Šiandien, birželio 17 d. Seime priimtas bene daugiausiai diskusijų Seime sukėlęs Lygių galimybių įstatymas, įteisinantis ir valstybės neigiamą požiūrį į diskriminaciją dėl lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos.

„Po šio įstatymo svarstymo buvome atsidūrę nepavydėtinoje situacijoje – įstatyme nebeliko diskriminacijos nei dėl amžiaus, nei dėl negalios, nei dėl lytinės orientacijos, o tai sukėlė ne tik Lietuvos piliečių, bet ir tarptautinių organizacijų nepasitenkinimą. Žmogaus teisių komitetas, siekdamas įgyvendinti Europos direktyvas ir norėdamas nepažeisti teisėtų piliečių lūkesčių principo, ėmėsi iniciatyvos teikti siūlymą, kad minėtos nuostatos būtų sugražintos“, - sakė Žmogaus teisių komiteto narė Laima Mogenienė.

Pasak politikės, įstatymas, kuriame įtvirtintas ir draudimas diskriminuoti dėl socialinės padėties, atvėrė galimybes Lietuvoje dar labiau įtvirtinti demokratinę politiką, siekti socialinio teisingumo, švelninti socialinės nelygybės apraiškas, ginti ir puoselėti žmogaus teises.

„Diskriminacijos dėl socialinės padėties perkėlimas į įstatymą nuo šiol leidžia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai nagrinėti žmonių skundus, kurie iki tol buvo „paliekami stalčiuose“. Ne paslaptis, kad būtent šios diskriminacijos forma yra labiausiai paplitusi Lietuvoje – pavyzdžiui, darbo santykiuose gajūs pažeidimai nėščių moterų ar daugiavaikių tėvų atžvilgiu. Juk svarbiausia, kad žmogus, kuris jaučiasi diskriminuojamas, turėtų galimybę pateikti skundą ir jam nereikėtų eiti į teismą“, - teigia Laima Mogenienė.

L.Mogenienės teigimu, „įstatymo svarstymo metu buvo nemažai kalbų, kad tam tikrų diskriminacijos formų neįmanoma įrodyti, nes jos paprasčiausiai neegzistuoja ar yra neišmatuojamos. Buvo daug diskutuojama ir dėl to, kiek ir kokius įrodymus turi pateikti diskriminacijos auka, kad prasidėtų jos skundo nagrinėjimas. Įstatymo priėmimas įtvirtino griežtą valstybės poziciją diskriminacijos atžvilgiu ir įteisino valstybės paramą silpnesniajai pusei.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų