2008-06-03 | G. Didžiokas: Degalų kainas sumažinti įmanoma tik europiniame lygmenyje

Šiandien, birželio 2 d. įvykusioje spaudos konferencijoje Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos vicepirmininkas, Europos parlamento narys Gintaras Didžiokas konstatavo, kad kylančias degalų kainas, kurios smogė daugelio Europos šalių ekonomikoms, įmanoma sumažinti tik Europos Tarybai sutarus dėl akcizo mokesčio politikos persvarstymo. Lietuvos valstiečių liaudininkų vadovybė, turinti atstovus visose valdžios grandyse - Seime, Vyriausybėje, Europos parlamente - sutarė imtis visų įmanomų politinių veiksmų, kad šie klausimai būtų pradėti spręsti.

„Pastaraisiais mėnesiais daugelis politikų siūlo įvairius būdus, kaip būtų galima pristabdyti degalų kainų augimą. Tačiau reikia pripažinti, kad šie veiksmai vargu ar būtų veiksmingi. Naftos produktų kainos kyla ne tik Lietuvoje, o kuro mokesčių politika nėra suvereni Lietuvos politika. Minėta problema gali būti sprendžiama tik Europos politiniame lygmenyje“, - sako G. Didžiokas.

Pasak Europos parlamento nario, streikai ir blokados, kurias per pastarąsias tris savaites surengė prancūzų žvejai, šimtai britų sunkvežimių vairuotojų bei kuriems ruošiasi Ispanijos, Italijos, Portugalijos ir Graikijos žvejai, Lietuvos vežėjai ir kitų profesijų atstovai kelia didelį susirūpinimą. Tai rodo didelį Europos piliečių nepasitenkinimą esančia degalų apmokestinimo politika. Akivaizdu, kad didėjančios kuro kainos turi įtaką ir augančioms maisto kainoms. Dėl to problema tampa dar aktualesnė, o skubiu degalų kainų mažinimu yra suinteresuotos visos ES narės.

„Nors kainos kyla visur, JAV jos gerokai mažesnės nei Europoje, kuri taiko žymiai didesnius mokesčius. Iki šiol nesame pasiekę tokio degalų apmokestinimo akcizu lygio, dėl kokio įsipareigojome stodami į ES. Tačiau privalome suvokti, kad akcizai Europoje buvo įvesti kai naftos kaina tesiekė 30 dolerių už barelį. Ši kainų politika jau paseno ir neatitinka šių dienų realijų, netgi, sakyčiau, tapo amorali Europos piliečių atžvilgiu“, - sakė Europos parlamento narys.

Politikas pažymėjo, kad Europos parlamento Sąjungos už tautų Europą frakcijos vardu klausimas apie akcizų politiką bus teikiamas Europos Komisijai. Tuo tarpu Ūkio ministras Vytas Navickas žada kelti šį klausimą artimiausioje Energetikos taryboje.

G. Didžiokas teigė, kad, be minėtų priemonių, prie degalų kainų mažinimo gali prisidėti ir alternatyvių kuro rūšių gamybos ir naudojimo spartinimas bei kuro importo iš trečiųjų šalių muito panaikinimas.

 

 

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų