2008-04-28 | G.Didžiokas: Lietuvos žiniasklaidoje – rasizmas ir melas

Pirmadienį dienraštyje „Lietuvos žinios“ ir interneto svetainėje „Delfi“ pasirodžiusi publikacija „Biodegalų spąstai“ ne tik prasilenkia su tikrove, pamina europietiškas vertybes, bet ir kursto rasinę nesantaiką.

„Giedriaus Kiaulakio pasirašytoje publikacijoje pateikti teiginiai prasilenkia ne tik su teisybe, bet ir su bet kokia logika bei žurnalistikos etika. Išraiškos priemonės peržengia bet kokias padorumo ir sveiko proto ribas. Nesikuklinama vartoti net tokių teiginių, kurie atrodo kaip akivaizdus rasinės neapykantos kurstymas, – teigia Europos Parlamento narys Gintaras Didžiokas. – Į tokią publikaciją, kuri sukompromituotų net bulvarinę Europos spaudą, turėtų atkreipti dėmesį ir Lietuvos lygių teisių kontrolieriai, ir žurnalistų etikos inspektoriai“.

Be kita ko, „Lietuvos žinių“ publikacijoje teigiama, kad dėl brangstančio maisto ir blogėjančios padėties planetoje „iš esmės atsakingi baltieji šiauriečiai, gyvenantys Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Australijoje, kurie sudaro apie 15 proc. pasaulyje gyvenančių žmonių. Ši žmonių rasė, ko gero, visada kėlė daugiausia problemų aplinkai“.

„Kaltinimai planetos niokojimu metami rasiniu pagrindu. Tai – išpuolis prieš Vakarų civilizaciją, atviras rasizmas, netoleruotinas nė viename planetos kampelyje“, – sako G.Didžiokas.

Pasak Europos Parlamento nario, publikacijoje gausu ir kitų absurdiškų teiginių, neatitinkančių europietiškų ir tiesiog žmogiškų vertybių.

„Negana to, kad iškreipiami istoriniai faktai, europiečiai dar įvardijami kaip visų blogybių priežastis. Tačiau būtent Europa akivaizdžiai pirmauja pasaulyje aplinkosaugos srityje, programų finansavimu, rūpesčiu mūsų planeta ir kova su skurdu, – teigia G.Didžiokas. – Ką jau kalbėti apie autoriaus nerimą dėl to, kad „aguonų augintojai Afganistane jau pradeda auginti javus“. Gal, užuot auginus javus, geriau tonomis tiekti opijatus į Europos kvaišalų rinką?“

G.Didžiokas atkreipia dėmesį, kad Europos Sąjungos Bendroji žemės ūkio politika jau ilgus metus yra orientuota į gaminamos žemės ūkio produkcijos kiekio ribojimą bei kokybės didinimą. ES žemės ūkis pajėgus ženkliai padidinti gaminamos produkcijos apimtis. Nėra jokio pagrindo teigti, kad dėl kylančių maisto kainų augimo kalti biodegalai ar jų gamintojai, juolab, kad biodegalams sunaudojama vos pora procentų nemaistinių grūdų, o dirvonuojančių žemių yra tūkstančiai hektarų.

„Publikacijoje netiesiogiai raginama siurbti naftą ir krauti milijonus saujelei naftos magnatų, o ne duoti darbo šimtams tūkstančių ar net milijonams europiečių, dirbančių žemės ūkyje bei perdirbamojoje pramonėje. Pamirštama, kad naftos atsargos sparčiai senka, dėl ko ir kyla jos kaina, o biodegalai yra atsinaujinantis energijos šaltinis, tausojantis gamtą, saugantis aplinką ir padedantis užsitikrinti energetinę nepriklausomybę. Be to, dauguma naftos eksportuotojų – autoritarinės valstybės, kuriose dažniausiai negerbiamos žmogaus teisės ir kurios turi polinkį primetinėti savo sąlygas visam pasauliui. Biodegalai – puiki galimybė sumažinti tą įtaką, matyt, todėl ir yra akivaizdžios agresijos, apmokamaos naftos nors ir silpstančiu, bet vis dar doleriu, objektas “, – teigia G.Didžiokas.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų