2008 08 20 | Aldona Staponkienė : Pilietinė savisauga - modernios ir saugios visuomenės garantas

Klaipėdos apskrities viršininko administracijoje kartu su uostamiesčio Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais įvyko pasitarimas dėl galimybių uostamiesčio gyventojams jaustis saugesniais, vadovaujantis Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos (LVLS) siūloma programa "Saugi kaimynystė Klaipėdos mieste".

Anot LVLS frakcijos Seime seniūnės bei akcijos organizatorės Aldonos Staponkienės, būtina suvokti, kad užtikrinant saugumą jau nebeužtenka vien viešojo sektoriaus pastangų: turėtų įsitraukti ir patys gyventojai.

"Klaipėdoje jau veikia stebėjimo kamerų sistema, kai kiaurą parą yra stebima bei fiksuojama, kas dedasi viešosiose erdvėse. Tačiau to nepakanka. Siekiant suaktyvinti saugios kaimynystės programą yra būtina sutelkti atsakingas institucijas, inicijuoti viešojo ir privataus sektorių dialogą ruošiant infrastruktūros pagrindu grįstą programą", - tikino ji.

Parlamentarės manymu, būtina diskutuoti apie pačių gyventojų įsitraukimą į saugumo užtikrinimą: pavyzdžiui, daugiabučių namų bendrijų iniciatyvas įrengti savo kiemuose vaizdo stebėjimo kameras.

"Informacija apie užfiksuotus galimus nusikaltimus turėtų būti tiesiogiai gaunama ir policijos pareigūnų sisteminėje duomenų bazėje. Organizuojamo renginio metu mes ir tikimės išsiaiškinti priemones, kurių sujungimas su policijos pajėgomis padėtų užtikrinti nusikalstamumo prevenciją, saugumą ir piliečių bendradarbiavimą su policija", - teigė A. Staponkienė.

Anot politikės, tokia praktika, kai patys gyventojai savo iniciatyva technologinių priemonių dėka bei bendradarbiaujant su oficialiomis teisėsaugos struktūromis laimi karą su nusikalstamumu, - civilizuotose šalyse itin taikoma.

"Pasaulyje plačiai paplitęs visuomenės gynybos variantas, kai patys piliečiai skatinami pasipriešinti nusikalstamumui. Reiškinys, kai bendruomenės didina savo sugebėjimą priešintis nusikalstamumui, tai - pilietinė savisauga. Pilietinės savisaugos tikslas – piliečių skatinimas tapti policijos "akimis ir ausimis". Paprasta šios akcijos priemonė - neformalaus stebėjimo dėka išaugęs policijos informavimas ir dėl to padidėjęs įtartinų asmenų sulaikymas, sumažėjęs teisės pažeidėjų skaičius, bei potencialių nusikaltėlių atbaidymas nuo nusikaltimų darymo. Taip žmonių gyvenimas tampa saugesnis", - pabrėžė Seimo narė.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų