2008-04-11 | A.Staponkienė: Būtina apsaugoti pensijų kaupimo fonduose investuojančių žmonių turtinius interesus

Seimo valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė šiandien registravo „Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą“, siekiantį apsaugoti dirbančių ir socialines draudimo įmokas mokančių asmenų, pasirinkusių pensijų kaupimą pensijų fonduose, turtinius interesus.

Pasak A. Staponkienės, „įstatymo projekto rengimą paskatino viešas žmonių nepasitenkinimas pensijų fondų veiklos rezultatyvumu. Dalis pensijų kaupimo dalyvių norėtų sugrįžti į Valstybinį socialinį draudimo fondą. Išanalizavus pensijų kaupimo bendrovių veiklos rezultatus nustatyta, jog šių bendrovių veikla yra pelninga. Tačiau kelių pensijų fondų grąža yra neigiama. Manoma, jog pensijų fondui veikti pelningai nepakanka motyvacijos. Pensijų kaupimo bendrovių nustatyti mokesčių dydžiai yra panašūs, todėl realios konkurencijos dėl asmenų, pasirašiusių pensijų kaupimo sutartis, tarp pensijų kaupimo bendrovių nėra“.

Aldona Staponkienė teigia, jog Pensijų kaupimo įstatymo 11 straipsnio pakeitimu ir papildymu siekiama įteisinti teisę pensijų kaupimo dalyviui vienašališkai nutraukti pensijų kaupimo sutartį su pensijų kaupimo bendrove, nepasirašant sutarties su kitomis pensijų kaupimo bendrovėmis.

Aiškinamajame rašte politikė pabrėžia, jog įstatymo papildymu įtvirtinama teisė pensijų kaupimo bendrovėms nustatyti tam tikrą terminą, kuriam nepraėjus, asmuo neturi teisės išstoti iš pensijų fondo. Tačiau toks terminas negali būti ilgesnis kaip 3 metai.

Patikėję naujove – privačiais kaupimo fondais – žmonės kai kuriais atvejais nusivylė ir pagal dabar galiojančius teisės aktus neturi teisės sugrįžti į valstybinį socialinio draudimo fondą. A. Staponkienės teikiamos įstatymo pataisos esmė ir yra tiems asmenims sugrąžinti teisę pasirinkti ar pajamas, skirtas pensijai, toliau kaupti privačiuose kaupimo fonduose, ar sugrįžti į valstybinį socialinio draudimo fondą.

A. Staponkienė įsitikinusi, jog „priėmus šią įstatymo pataisą, pensijų kaupimo bendrovės turės ne tik tarpusavyje konkuruoti dėl asmenų, pasirašiusių pensijų kaupimo sutartis, bet ir su valstybe. Nes tokiu atveju, asmuo, nepatenkintas pensijų fondų veiklos rezultatais, galės išstoti iš pensijų fondo, taip netiesiogiai sumažindamas pensijų kaupimo bendrovių pelną. Tai būtų veiklos motyvacijos ir konkurencijos priemonė“.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų