2008-03-19 | L.Mogenienė: Aukštas VRM pareigūnas demonstruoja bejėgiškumą skustagalvių eitynių klausimu

LVLS, LR Seimo Žmogaus teisių komiteto narę Laimą Mogenienę papiktino kovo 18 d. LRT „Panoramos“ laidoje parodytas VRM sekretoriaus Stanislovo Liutkevičiaus komentaras apie skustagalvių eitynes. Aukštas VRM pareigūnas teigė, kad kovo 11 d. įvykusi demonstracija – „tai buvo apie 200-tų normaliai nusiteikusių žmonių judėjimas iš vieno taško į kitą tašką, kartu nešantis mūsų valstybines vėliavas. Keli asmenys, kurie galėjo šūkauti tam tikrus antitautinius, antirasinius ir toliau kaip mes juos pavadinsime, šūkius; jie sugadino bendrą vaizdą. Pakankamai gerą kovo 11 vaizdą“.

L. Mogenienės nuomone, vaizdo įrašas nedviprasmiškai parodo, kad didelis būrys žmonių skandavo fašistinį šūkį „Juden raus“ (vert. „žydai lauk“), o taip pat nesantaiką kurstančius šūkius kaip „Lietuva lietuviams“ bei „Lietuva be rusų ...“. „Nemanau, kad reikia dar akivaizdesnių įrodymų, jog eitynėse dalyvavę žmonės kurstė tautinę neapykantą bei prisidengę Nepriklausomybės atkūrimo diena siekė atkreipti į save dėmesį ar pritraukti daugiau jaunuolių. Pažymėtina, kad tautinis patriotizmas čia niekuo dėtas, nes 1990 m. už Lietuvos nepriklausomybę kovojo visi – tiek lietuviai, tiek rusai, lenkai, žydai ar kitų tautybių žmonės“, - teigė Laima Mogenienė.

Politikė primena, kad Baudžiamajame kodekse nurodoma griežta atsakomybė už tautinės ir rasinės nesantaikos kurstymą. VRM atstovo pasisakymas yra neadekvatus situacijai ir demonstruoja teisėsaugos vadovų norą neigti problemą ar paslėpti savo bejėgiškumą. Akivaizdu, kad Vidaus reikalų ministerijos pozicija trukdo pradėtam ikiteisminiam tyrimui ir turės neigiamos įtakos panašių incidentų tyrimams. „Kovo 11 d. incidentas tai priminimas, kad problemos neigimas neprisideda prie jos sprendimo. Neturėtume mokytis problemų nutylėjimo meno iš sovietinės praeities. Daugelio organizacijų ir žmonių nuomone, rasistinių išpuolių Lietuvoje daugėja, žmonės jaučiasi nesaugūs. Skustagalvių eitynės - tai neabejotinas signalas patriotinio ugdymo, nepilnamečių užimtumo ir jaunimo politikos kuratoriams bei vykdytojams, skatinantis įvertinti jų veiklos efektyvumą“, - sakė Valstiečių liaudininkų frakcijos narė.

Šiandien Žmogaus teisių komitetas savo posėdyje pritarė Seimo narės L. Mogenienės iniciatyvai artimiausiu metu surengti pasitarimą su atsakingomis valstybės institucijomis, kuriame bus išanalizuota kaip taikomi teisės aktai, užtikrinantys žodžio ir susirinkimų laisvę, o tuo pačiu, kaip praktikoje įgyvendinamos nuostatos dėl rasizmo, ksenofobijos ir neapykantos apraiškų prevencijos. Taip pat bus išsamiai išanalizuotas konkretus Kovo – 11 incidentas, nagrinėjant jo priežastis, pasekmes ir konkrečių pareigūnų bei institucijų atsakomybę.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų