2008-01-24 | R. Baškienė: Ar Lietuvos vaikus įsivaikins homoseksualai

Europos žmogaus teisių teismo sprendimas, kad draudimas asmeniui siekti įsivaikinti vaikus dėl jo seksualinės orientacijos pažeidžia Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, sulaukė Lietuvoje didžiulio nusistebėjimo ir diskusijų "Ar ir Lietuvos vaikus gali įsivaikinti homoseksualai ?"

Privalome atsakyti sau ir kitiems:

-Ar atsakingai nuskambėjo teiginiai žiniasklaidoje, kad “Homoseksualai galės įsivaikinti ir Lietuvos vaikus”, žinant, kad įvaikinimo procedūras Lietuvoje reglamentuoja 1993-05-29 Hagos konvencija dėl vaikų apsaugos ir bendradarbiavimo tarptautinio įvaikinimo srityje, Lietuvos Respublikos Civilinis kodeksas ir Civilinio proceso kodeksas, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002-09-10 nutarimas Nr. 1422 Dėl įvaikinimo apskaitos Lietuvos Respublikoje patvirtinimo ir kad įvaikintojams (ar jie Lietuvos Respublikos gyventojai, ar užsieniečiai) visų pirma keliami šeimyninės padėties reikalavimai. Teisę įvaikinti turi sutuoktiniai. Santuoka yra įstatymų nustatyta tvarka įformintas savanoriškas vyro ir moters susitarimas sukurti šeimos teisinius santykius. Tik išimtinais atvejais leidžiama įvaikinti vaikus nesusituokusiam (vienišam) asmeniui. Nesusituokę asmenys gali gauti leidimą įvaikinti vaiką jei atitinkamos socialinės tarnybos teigiamai įvertintų to asmens pasirengimą vienam auginti įvaikintą vaiką ir jei tai neprieštarautų vaiko interesams. Atkreiptinas dėmesys, kad įvaikinimo procedūra visų pirma siekiama tenkinti įvaikinamo vaiko, o ne šeimos ar asmenų, siekiančių įvaikinti, interesus.

-Kodėl tas pats Europos žmogaus teisių teismas 2002 m. nagrinėdamas bylą gėjui iš Prancūzijos neleidus įsivaikinti dėl jo seksualinės orientacijos nusprendė, kad Europos žmogaus teisių konvencija nebuvo pažeista? Ar Europos žmogaus teisių teismo pasikeitusį požiūrį į homoseksualų teises bei jų teisių interpretavimą Konvencijos kontekste galime laikyti reikšmingu įvykiu? Ar buvo įsiklausoma į vaikų teisių atstovų nuomonę?

Galime pasidžiaugti Europos žmogaus teisių teismo teisėjos iš Lietuvos Danutės Jačienės pozicija, kuri nesutiko su tokiu teismo sprendimu ir balsavo prieš ( 10 teisėjų balsavo už, 7 – prieš), pareikšdama atskirąją nuomonę. Kodėl atskirųjų nuomonių argumentai nepaskelbti visuomenei?

Reiškiu viltį, kad visada bus atsižvelgiama į Lietuvoje susiformavusį požiūrį į tradicinę šeimą, kad įvaikinant vaikus visada bus atsakingai galvojama apie vaiko ateitį, apie jo teisę augti vyro ir moters santuokos pagrindu sukurtoje šeimoje.

Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisija sausio 30 d. posėdyje su atsakingų institucijų atstovais aptars įvaikinimo problemas Lietuvoje.

Seimo narė,

Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijos pirmininkė, LVLS valdybos narė Rima Baškienė

Telefonas kontaktams 869842173

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų