2012.12.12 - nauja protesto banga prieš branduolinus monstrus

2012.12.12 - šią simbolinę dieną sensacijų ištroškę žmonės lauks "pasaulio pabaigos". Tačiau tikroji katastrofa laukia visų mūsų, jei leisime kaimynams pastatyti branduolines jėgaines šalia mūsų sienų. 2012 m. Gruodžio 12 d. 12 val. visame pasualyje vyks protesto akcijos prieš pavojingiausią mūsų laikų technologją - branduolinę energetiką. Antibranduolinė kritinė masė buriasi ir Lietuvoje, prie Rusijos ambasados Latvių g. 53 ir Baltarusijos ambasados Mindaugo g. 13 (šalia Maximos). Ateikite, kur jums patogiau. Akcija vyks vienu metu.

Protestuosime prieš pavojingų AE statybą šalia Lietuvos sienų ir sostinės, nesilaikant tarptautinės teisės normų ir keliant pavojų visam regionui. Prieš Neries ir Nemuno pavertimą radioaktyviomis upėmis, nes jomis planuoja aušinti Rusijos ir Baltarusijos reaktorius.

Iš Mindaugo g. nueisime šalia iki Europos Sąjungos atstovybės Naugarduko g. reikalaudami, kad ES nepirktų "purvinos atominės elektros" iš Rytų. ES šalys daro „stress-testus", skiria lėšas "saugumui" ir uždarinėja savo atomines elektrines. Mums reikia atsinaujinančios energetikos šaltinių ir energijos efektyvumo vietoj nesaugios ir „pigios atominės" rusiškos elektros.

Kiekvieno mėnesio pirmą trečiadienį 12 val. rinkimės į Antibranduolinę kritinę masę prie Rusijos ambasados Latvių g. 53 ir Baltarusijos ambasados Mindaugo g. 13 (šalia Maximos). Kiekvienas pilietis tą pačią dieną, tuo pačiu laiku gali ateiti ir savarankiškai, neorganizuotai priminti, kad Lietuvos visuomenė nepamirš ir nesitaikstys dėl pavojingų AE statybos šalia mūsų valstybės sienų.

Ypatingai kviečiami tie buvę Visagino AE šalininkai, kurie bandė pateisinti „lietuviškos" AE projekto reikalingumą planuojamomis statyti Kaliningrado ir Astravo elektrinėmis. Tuo pačių primename, kad Lietuvai pirmininkaujant ES atsiras naujos galimybės pasipriešinti šioms statyboms ne tik aiškiai įsipareigojus nepirkti elektros iš statomų atominių elektrinių, bet ir susieti ES vizų panaikinimo klausimą Rusijos piliečiams su šių statybų nutraukimu.

Akcijos dalies prie Rusijos ambasados koordinatorius : Vitalijus Balkus (Lietuvos Valstiečių ir Žaliųjų Sąjunga, Viln. sk. 8 63421034, vitalijus.balkus@gmail.com )

Renginio koordinatorius ir akcijos dalies prie Baltarusijos ambasados koordinatorius: Linas Vainius (Bendrija "Atgaja", 869933661, linas@atgaja.lt)

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Foto faktai: situacija, kurią Ministras vadina normalia

Interneto portale Delfi paskelbtame straipsnyje “Prie grūdų elevatorių eilių nėra”, Žemės ūkio ministras teigia, jog grūdų priėmimas vykdomas be sutrikimų. Tai visiškai prieštarauja realiai situacijai. Pateikiu išrašą iš Ministro minėtos AB “Linas Agra” internet svetainės www.rapsai.lt/kainos/DĖMESIO: nuo 2012 m. rugpjūčio 15 d. priimame grūdus (kviečius, miežius, rugius, kvietrugius) tik pagal sutartis, pasirašytas iki š. m. birželio 30 d. Rapsų priėmimui apribojimų nėra.

Nuo 2012 m. rugpjūčio 14 d. sudaromų kviečių, miežių ir kvietrugių pardavimo sutarčių grūdai bus priimami laikotarpiu nuo š. m. rugsėjo 15 d. iki 30 d.“

Situacija daugelyje kitų įmonių elevatorių panaši, jie arba visai nepriima grūdų, arba aptarnauja tik grūdus atvežtus pagal išankstines sutartis. Taigi eilės mažėja, bet dėl visiškai priešingos priežasties nei teigia Žemės ūkio ministras.

UAB“Agrokoncerno grūdai“ jau kelis kartus stabdė grūdų priėmimą elevatoriuose, nes vietos nelikdavo net lauko aikštelėse. Ministro kaltinimas man, kad kad problemų su grūdovežių trūkumu konstatavimas ir reikalavimas jas spręsti, tėra rinkiminė akcija, rodo, jog Ministras visiškai nebesigaudo susidariusioje situacijoje, arba nenori prisiimti atsakomybės už situaciją javapjūtės metu. Beje, panašiai elgiamasi ir dėl problemų pieno ūkyje.

Ministrą kviesčiau pastebėti ir grūdų supirkimo kainų tendensijas, jos jau ima reaguoti ne į pasaulinių kainų pokyčius, o į gerokai kylančius transportavimo kaštus, bei elevatorių pilnumą. Suprantu, jog Žemės ūkio ministrui nekilo problemų priduoti savo grūdus, nes Lietuvoje įsiteikti ministrams yra įprastas reikalas, tačiau apie situaciją vertėtų pasiteirauti ūkininkų, kurie neturi nuosavų talpų sandėliavimui.

Neteigiu, jog visos problemos susijusios tik su AB“Lietuvos geležinkeliai“ grūdovežių pateikimo problemomis, tačiau grūdų perdirbėjų asociacijos siunčiamos vagonų paraiškos nuo javapjūtės pradžios buvo tenkinamos tik trečdaliu, kas tapo siaurąja vieta grūdų srautui. Ukrainietiško grūdovežių parko vagonai yra gerokai brangesni nei lietuviško parko, o lietuviškasis dalinai išnuomotas ekspedicinėms kompanijoms, kurių verslas užsiimti jų subnuoma. Kyla daug įdomių klausimų į kuriuos lauksime Specialiųjų Tyrimų Tarnybos atsakymų.

Lietuvos žemdirbiai įspėjo Lietuvos valdžią apie rekordinį derlių, prašė padėti jį išvežti, nereikalavo jokių lengvatų, ar išimčių, bet situacija rodo, jog kažkam nesinori, jog Lietuvos žemdirbiai patemtų Lietuvos ekonomiką į priekį. Atkreipiu dėmesį, jog javapjūtė tik įpusėjo, tad problemų mastas gali dar gerokai padidėti. Jei Ministrai ir toliau demonstruos visišką abejingumą javapjūtės eigai ir nusišnekės galvodami tik apie savo reitingus, tai nukentėsime visi- tie, kurie auginame grūdus ir tie, kurie valgome duoną.

Ūkininkas, Agrokoncerno grupės prezidentas Ramūnas Karbauskis

 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų