2013-01-30 | Interviu su LVŽS kandidate Ukmergės apygardoje Danute Užkurėlyte

1.Kurios programos nuostatos artimiausios jums, kaip kandidatui? Kokių darbų Seime imsitės pirmiausia?

Visos LVŽS programos nuostatos artimos ,bet vis tik artimiausia agrarinė politika, išskyrus 106 punktą (panaikinsime perteklinius veterinarinius, aplinkosauginius ir kitus kontrolės reikalavimus žemės ūkio gamybos subjektams). Esu įsitikinus, kadangi tai mano darbas, kad reikalavimai yra privalomi ir negali būti pertekliniai. Būtina inspekciją susieti su mokymais, ūkininkų švietimu. Mes negalim tokiais žodžiais, „panaikinsime perteklinius reikalavimus“ pataikauti, mes privalome būti pagalbininkais sprendžiant šias problemas. Tik iš pirmo pastebėjimo kartais atrodo per daug reikalaujama. Juk mūsų šūkis „Už žemę ir žmogų“. Vienur praslydus supaprastinus, paprastai pakenkiama kitam. Taip, kad į kiekvieną problemą reikia žiūrėti labai protingai, remiantis žiniomis ir praktika. Gal kartais problema būna tikrintojas , o ne reikalavimas.

2.Papasakokite apie savo profesinę veiklą, kaip ji gali padėti jums dirbant Seime?

Mano profesija veterinarijos gydytoja. Dirbu VMVT vyr. veterinarijos gydytoja inspektore (gyvūninio maisto). Gerai žinau kaimo žmonių padėtį, matau kaip neįvertintas žmogus, kuris dirba sąžiningai. Ūkininkas turėtų būti rinkos dalyviu, pragyventi iš pagaminto produkto, o ne iš išmokų. Daug praranda žmogus dėl nežinojimo. Pasikartosiu - trūksta mokymų, kurie pasiektų visus ūkius. Dirbdama su ūkininkais pastebiu, kad jei mes padėsim kurtis tvarkant mokesčius ir rinką jaunoms ūkininkų šeimoms, tai spręsis ir kaimo mokyklų problemos išlikimo linkme, vaikai bus šalia tėvų, savo bendruomenėje. Kokia sudėtinga smulkių verslininkų padėtis dėl mokesčių ir nelygios konkurencijos su stambiais centrais. O nykstant smulkiam ir vidutiniam verslui, vis daugiau lietuvių važiuoja į kitas šalis uždarbiauti.

3.Turbūt Seime atstovausite ir ūkininkų interesams, kokios jų problemos skaudžiausios?

Kitais metais bus 30 metų kaip dirbu Ukmergės rajone ir visada mano darbas buvo susijęs ūkininkų problemomis, paskutinius 15 metų pagrinde dirbu su pieno ūkiais. Rajone dauguma smulkūs ūkiai. Pagrindinės jų problemos tai: pieno kainos (kuro kainos kylo, o pieno kainos krito) , mokesčiai, neaiškumas dėl nuomojamos žemės. Įdirba ūkininkas žemę, o nuperka kitas. Kartais žmogus net nežino, kad žemė kurią jis nuomoja, jau nupirkta. Ir kas jam atlygins už darbą ir sąnaudas įdirbant žemę? O sprendžiant teisinius klausimus ūkininkai padarė išvadą, kad teismas ir teisingumas neturi nieko bendro. Ekologinių ūkių ekologiškumą atspindi ne reali ūkio padėtis , o dokumentai. Ekspertas sprendžia pagal pristatytus dokumentus, o ne pagal realų ūkį. Grūdų supirkimas, aiškiai parodė kaip nesprendžiamos ūkininkų problemos.

4.Kas turi pasikeisti valstybės politikoje, kad daugiau žmonių pasitikėtų Seimu ir politinėmis partijomis?

Vyriausybės politikoje turi būti svarbiausias žmogus. Kai žmonės sulauks realių politikų pažadų įvykdymo, tada atsiras pasitikėjimas partijomis. Geriau mažiau žadėti, bet turėti aiškią strategiją kur einame, paruošti išdiskutuotus su gyventojais, be spragų, aiškius įstatymus. Mano nuomone, vienmandatiniai kandidatai turi daugiau laiko dirbti savo apygardoje, svarstant įstatymų projektus, būtent su tais, kuriuos tas įstatymas liečia. Turim žinoti, kad gerai, sąžiningai dirbantys turi daug gerų minčių, bet darbas atima visą jų laiką, nes, kaip minėjau, pragyventi iš darbo Lietuvoje labai sunku. Kai įstatymai bus ne iš kabineto , o iš realaus gyvenimo, kada žmogus gaus tiek už darbą, kad nereiks bėgt karvių melžt ir morkų ravėt į kitas šalis, tada ir pasitikės žmonės Seimu ir politinėmis partijomis.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų