2020-02-23 | Istorinis Lietuvos pasiekimas – pirmą kartą šaliai suteiktas A+ kredito reitingas

Lietuva užkopė į istorines kredito reitingų aukštumas – pirmą kartą istorijoje mūsų šaliai buvo suteiktas A+ ilgalaikio skolinimosi reitingas. Tokį įvertinimą Lietuvai suteikusi tarptautinė kredito reitingų agentūra „Standard & Poor’s“ pažymi spartų ir subalansuotą šalies ekonomikos augimą bei tvirtą fiskalinę politiką.

„Standard & Poor’s“ pakėlė Lietuvai nustatytą ilgalaikį skolinimosi reitingą iš A į A+, agentūros nustatyta ilgalaikio kredito reitingo perspektyva – stabili. Lietuvos reitingas buvo pakeltas peršokant tarpinę grandį – teigiamą perspektyvą. Paprastai šalių ilgalaikio skolinimosi reitingus kasmet peržiūrinčios agentūros pagerina perspektyvą arba palieka tą patį kredito reitingą, tokie „peršokimai“ reitinguose – išskirtiniai.

„Mes ne tik pasiekėme aukščiausią poziciją kredito reitinguose šalies istorijoje, bet ir padarėme tai peršokdami tarpinę grandį. Tai – didžiulis įvertinimas, kuriuo galime didžiuotis. Šis pasiekimas rodo, kad patikimai ir atsakingai valdome viešuosius finansus bei vykdome efektyvią ir apdairią fiskalinę politiką, o mūsų šalies patikimumas pasaulio arenoje – nuolat ir sparčiai auga“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Agentūros ekspertų sprendimą lėmė subalansuotas Lietuvos ekonomikos augimas ir tvari fiskalinė politika. Nuo 2016 m. bendrojo vidaus produkto (BVP) vidutinis realus pokytis sudarė 3,6 proc., o fiskalinės drausmės laikymasis ir 4-erius metus iš eilės fiksuojamas valdžios sektoriaus balanso perviršis lėmė valdžios sektoriaus skolos lygio mažėjimo tendenciją.

 

Finansų ministerijos informacija

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų