2020-04-04 | Audronė Jankuvienė: sustabdyta miesto kultūros, sporto ir neformaliojo ugdymo įstaigų veikla - ar visos galimybės išnaudotos?

Ar teisėtai ir kokiu pagrindu Kauno miesto biudžetinėms kultūros ir sporto įstaigoms nurodyta karantino metu nuo kovo 30 d. stabdyti veiklą, o darbuotojams eiti atostogų, skelbti prastovas?

Sulaukusi nemažai sunerimusių kauniečių signalų, balandžio 1 d.  kreipiausi į Vyriausybės atstovą Kauno ir Marijampolės apskrityse prašydama kuo skubiau įvertinti situaciją ir Kauno m. Savivaldybės direktoriaus 2020 03 27 įsakymo teisėtumą.

Nuo balandžio 1 d. laikinai sustabdyta ir neformalaus ugdymo (išskyrus ikimokyklinio ugdymo) įstaigų veikla. Visiems šių įstaigų mokytojams siūloma atostogų laikotarpį iš vasaros atsikelti į šiandieną. Kita galimybė darbuotojams – 50 proc. atlyginimo dydžio išmoka pirmą mėnesį ir 60 proc. – vėlesnius mėnesius, bet ne mažiau kaip minimalus darbo užmokestis.

Vyriausybė, priešingai, primygtinai nurodo biudžetiniam sektoriui tęsti darbą, juolab kad lėšos darbuotojų atlyginimams yra numatytos įstaigų biudžetuose.

Pažeidžiamas Vyriausybės nutarimas

Vyriausybei paskelbus karantiną, nustatyta, kad darbuotojams prastova gali būti skelbiama tik išnaudojus visas įmanomas darbo organizavimo formas ir būdus, jeigu darbdavys negali duoti darbuotojui darbo sutartyje sulygto darbo, ir nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu arba darbuotojas nesutinka dirbti kito pasiūlyto darbo.

Dėl to priverstinis siūlymas sutrumpinti darbo laiką darbuotojams, skatinimas juos rinktis atostogas ar prastovas, jeigu jie ir jų institucijos yra pasirengę dirbti nuotoliniu būdu, pažeidžia Vyriausybės nutarimą. Tokios nuostatos laikosi tiek Prezidentūra, tiek Vyriausybė,  kultūros bei socialinės apsaugos ir darbo ministrai.

O kiek buvo išnaudotos visos įmanomos darbo organizavimo formos bei būdai, kad Kaune teko imtis kraštutinės priemonės

Teikimai turi būti apsvarstyti šią savaitę

Balandžio 3 d. iš Vyriausybės atstovo Kauno ir Marijampolės apskrityse Andriaus Cechanavičiaus gavome raštą, kad Kauno m.savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko įsakymas neatitinka Vyriausybės 2020 03 14 nutarimo nuostatų. Vyriausybės atstovas kreipėsi į Kauno m. savivaldybės administracijos direktorių siūlydamas svarstyti pakeisti biudžetinių įstaigų veiklas stabdantį įsakymą.

Vyriausybės atstovas Kauno m. savivaldybės administracijos direktoriui pateikė du teikimus. Vienas iš jų – svarstyti kultūros ir sporto įstaigų veiklą ssustabdžiusį įsakymą, kitas – svarstyti ir 2020 03 31 įsakymo pakeitimo klausimą. Šiame įsakyme balandžio mėnesiui buvo sustabdyta Kauno neformaliojo švietimo (išskyrus ikimokyklinio ugdymo) įstaigų veikla.

Šie abu teikimai turi būti apsvarstyti per 5 darbo dienas, o „per nustatytą terminą nepakeitus ginčijamo teisės akto (nepranešus apie teikimo įvykdymą ar atsisakius jį tenkinti) bus kreipiamasi į teismą”.  Meras yra įpareigotas artimiausiame Savivaldybės tarybos posėdyje su teikimais supažindinti Tarybos narius.

Publikuota Kauno dienoje


 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų