2020-04-19 | Tomas Tomilinas. Subsidijos turi būti išmokėtos iškart už kovą ir balandį

Prieš Velykas startavo pirmi karantino subsidijų mokėjimai savarankiškai dirbantiems asmenims. Žmonės gavo išmokos dalį už kovą, skaičiuojant nuo karantino pradžios. Visa išmoka – 257 Eur už balandį – žmones pasieks tik gegužę. Taip pat pirmadienį prasideda mokėjimai už prastovas.

Tai dosniausia valstybės paramos forma, jai numatyta net 1 milijardas 138 milijonai eurų. Lyginant su kitomis šalimis, Lietuva pasirinko daug dosnesnę paramą. Pretenduojant į prastovų kompensavimą nereikia patekti į jokius sąrašus nukentėjusių įmonių (daug kur ES remiami tik nukentėję per sąrašus ar apyvartos kritimą).

Parama taip pat pilnai gali pasinaudoti įmonė, kuri paskelbė tik dalinę prastovą. Savarankiški taip pat gauna paramą visi, gali dirbti ir gauti pajams. Tad priemonės lankstumas – didelis.

Ekonomistai sutaria, kad sveikatos krizė perauga į ekonominę ir valstybės fiskalinis atsakas turi būti greitas. Kiekviena diena atneša nuostolius, ir įmonės susiduria su pinigų trūkumo problema. Valstybė įsipareigojo padengti didžiąją dalį darbo užmokesčio kaštų, tačiau paskolų smulkiajam verslui priemonės startavo dar ne visa apimtimi. Daug vilčių dedama į naują INVEGOS priemonę, kur per finansų tarpininkus per dieną nuo šiandien bus išduodamos valstybės paskolos su minimaliomis metinėmis palūkanomis 0,1–0,19 proc. ir be užstato.

Vakar premjerui ir pandemijos ekonomikos grupei pasiūliau laikiną sprendimą suderinti darbo užmokesčio subsidijavimą (labai didelė ir brangi priemonė) su likvidumo problemos sprendimu ir išmokėti visą subsidijų sumą už kovą ir balandį įmonėms ir savarankiškai dirbantiems asmenims.

Turime pasitikėti verslu, nes gaudami subsidijas verslai įsipareigoja savo darbuotojams. Gavus didesnę pinigų injekciją, bus galima laiku paimti reikalingas paskolas tolimesniam verslo palaikymui. Subsidijų šiai dienai paprašyta kiek daugiau nei 31 tūkstančiui asmenų.

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų