Dirbsime su visais, kas prieštarauja idėjai paversti Pakruojo rajoną milžiniška kiaulide

Rimvidas GasparavičiusKalbamės su naujuoju LVLS Pakruojo skyriaus vadovu Rimvidu Gasparavičiumi, aktyviu Genovaitės Valčiukienės komandos nariu.

 

— Jus pažįsta Pakruojo rajonas kaip vieną iš pagrindinių kovotojų prieš stambių kiaulių kompleksų ekspansiją, dažnai padedate p. Genovaitei Valčiukienei. Kodėl jūsų aktyviausių kovotojų komanda ryžosi dalyvauti savivaldos rinkimuose? Kokia situacija?

— Dabar yra apgaulingai rami situacija. Visuomenė mano, kad nebebus statomi kiaulių kompleksai, o nežino, kad statybos nevysta tik dėl teismo proceso, kurie jau tęsiasi šešti metai. Neužtenka teismų, neužtenka viešųjų protestų. Reikia imtis politinės veiklos, nes vis vien sprendimus priima tvirtai valdžios kėdėje įsitvirtinusi grupė, kuriai nerūpi rajono žmonių sveikata ir gyvenimo sąlygos.

 Kodėl valstiečiai liaudininkai?

Dirbsime su visomis partijomis, kurios prieštarauja idėjai paversti Pakruojo rajoną milžinišku kiaulynu. Kitų partijų sąrašuose ir tarp nepartinių žmonių yra daugybė nuostabių, išmintingų, sąžiningų ir patyrusių žmonių. Džiaugiuosi, kad yra nors ir silpna, bet tikra opozicija ir dabartinėje taryboje. O su valstiečiais pradėjome dirbti todėl, kad ši partija turi aiškiausią poziciją stambių kompleksų plėtros ir aplinkosaugos srityje. Partijoje atsirado Žalioji frakcija, kuri gina mums artimus interesus. Mes nesame prieš ūkininkus ar prieš verslininkus. Mūsų gretose – tie patys ūkininkai, kaimo žmonės, kaimo inteligentai. Tačiau turime kitą Lietuvos kiaulininkystės viziją, nei meras ir jo aplinka.

 Kokią?

— Partija siūlo riboti stambių gyvulininkystės kompleksų plėtrą, nustatysime maksimalų gyvulių koncentracijos skaičių, įteisinsime privalomą biodujų panaudojimą kompleksų energetikoje. Programoje numatytas griežtas kvapų ir kito ūkinės veiklos poveikio aplinkai ir sveikatai kontrolės mechanizmas. Taršos prevencijos požiūriu būtina peržiūrėti visų stambių gyvulininkystės įmonių veiklą., nustatyti taršos metanu mokestį, sudaryti palankias teisines-finansines sąlygas gyvulininkystės įmonių modernizacijai. Partija siūlo rengti kiaulių fermų plėtros strategiją ir ribas nacionaliniu mastu, vengiant ekologiškai žalingos koncentracijos vienoje vietovėje ir svarbiausia, ko niekaip nesuprantu mūsų priešininkai - sieksime, kad Lietuva ir toliau pirmautų mėsos eksporto srityje, tačiau mūsų šalies strateginis pranašumas — ne stambūs teršiantys kombinatai, o modernūs maži ir vidutiniai ūkiai.

 Jei jaučiate, kad žmonės jus palaiko, kodėl dabartinė rajono valdžia yra „nepajudinama“?

— Priežasčių yra daug. Visų pirma, ne paslaptins, kad valdžia – didžiausias darbdavys ir sunkmečio sąlygomis sunku derėtis su darbdaviu. Tas faktas, kad buvo surinkta apie 5000 parašų prieš kompleksų plėtrą rodo, kad žmonės buvo nusiteikę prieš statybas, tik dabar nežino realios padėties,- mano, kad kova jau laimėta.

Aš tikiu, kad žmonės pasirinks teisingai ir balsuos už mūsų partiją.

 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų