Valstiečiai liaudininkai — už tvirtą savivaldą ir savoje žemėje šeimininkaujantį žmogų

Už žemę ir žmogų pasisakanti Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga šios darbo krypties laikosi ir savivaldos rinkimų programoje. Už žmogų — laisvą, nevergaujantį, tikrą savos žemės šeimininką, už švarią, svetimšaliams neišparduotą žemę, už finansiškai stiprią ir savarankišką savivaldą. Už Lietuvą, kurioje gera gyventi mums, ir iš kurios nesinori bėgti mūsų vaikams.

Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos politikai Panevėžio rajonui vadovauja nuo 2000-ųjų metų. „Niekada nedirbome dėl reitingų, rinkėjų neviliojome populiariais, nors ir neūkiškais kandidatais, politinių taškų nesirinkome pildami purvą ant oponentų. Mūsų tikslas — kantriu darbu ir įžvalgiais sprendimais sukurti stipresnį Panevėžio rajoną. Neabejojame, kad ne skambūs lozungai ir nepamatuoti pažadai, o tik atlikti konkretūs darbai pelno rinkėjų pasitikėjimą, — sako septintus metus šias pareigas einantis Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis. — Džiaugiamės, kad per vienuolika vadovavimo metų nepadarėme darbų, apie kuriuos būtų gėda pasisakyti rajono žmonėms. Tikėjomės, kad 2011-ųjų vasarį merus Lietuvos žmonės galės rinkti tiesioginiuose rinkimuose ir taip pareikšti, ko vertas vienas ar kitas politikas. Deja, dauguma Seimo narių pasisakė už galimybę politikams slėptis partijų užnugaryje. Mūsų rinkiminiame sąraše — žmonės, galintys atsakyti už savo nuveiktus darbus ir turintys aiškių planų rytdienai.“

Nuosekli ir ūkiška valstiečių liaudininkų politika Panevėžio rajone davė svarių rezultatų: pritraukta Lietuvos ir užsienio investuotojų, atlikta daug statybos ir renovacijos darbų, pertvarkomas komunalinis ūkis, stiprus žemės ūkis, intensyviai įsisavinamos Europos Sąjungos lėšos, sunkmečiu išlaikyta viena geriausių tarp šalies savivaldybių finansinė situacija, aukšto lygio kultūros ir mokymo įstaigos, išsaugotas medicinos paslaugų tinklas, aktyvus bendruomeninis gyvenimas.

Ateinančioje kadencijoje valstiečiai liaudininkai nuosekliai tęs pradėtus darbus. Didelis dėmesys ir toliau bus skiriamas naujų darbo vietų kūrimui, investuotojų pritraukimui. Panevėžio rajonas yra vienas iš lyderių tarp šalies savivaldybių taikant mokestines lengvatas verslui, tokią poziciją planuojama išlaikyti ir toliau. Valstiečių liaudininkų sąjungos politikai siekia, kad savivalda būtų stiprinama pridėtinės vertės mokestį paliekant savivaldybėje. Tai skatintų naujų darbo vietų kūrimąsi savivaldybėse, sulaikytų specialistus nuo veržimosi į didmiesčius. Valstiečiai liaudininkai kritikuoja lėšų skyrimo netolygumą, kai didžiausios investicijos nusėda dviejose didžiausiose šalies miestuose, o savivaldybės su apkarpytais biudžetais nebegali atlikti visų deleguotų funkcijų.. Panevėžio rajone valstiečiai liaudininkai dirba tvirtai laikydamiesi tolygumo principu: vienodas ir nuolatinis dėmesys visoms gyvenimo sritims, tolygios investicijos visoms rajono vietoms.

Vienas iš svarbesnių valstiečių liaudininkų planų — tęsti komunalinio ūkio pertvarkymo darbus orientuojantis į biokuru išgaunamą šilumos gamybą. Biokuro panaudojimas šildymui padės įgyvendinti ir ekologijos sklaidos idėjas. Bus siekiama, kad po rajoną pasklistų ekologiškos vaikų mitybos programa „Ekologiškai sveikas maistas — vaikams“. Vienas iš skubesnių darbų norint kvėpuoti švaresniu oru, bus mažų, nebeveikiančių sąvartynų uždarymas. Nuolatinis dėmesys bus skiriamas gatvių ir kelių asfaltavimui, vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimui.

Valstiečių liaudininkų pritarimo visada sulauks pažangiai ūkininkaujantys žemdirbiai, norintieji imtis ekologinės žemdirbystės, puoselėjantys nykstančias žemės ūkio šakas. Panevėžio rajonas gali didžiuotis išsaugojęs linininkystės tradicijas — Upytės eksperimentiniame ūkyje vieninteliame Lietuvoje auginami pluoštiniai linai, dirbamas selekcinis darbas, pildomas linų genofondas. Tikimasi, kad upytiečių patirtimi domėsis ir kiti rajono ūkininkai.

Kaip ir iki šiol, ypatingo rūpesčio sulauks jaunos, vaikus auginančios rajono šeimos, bus išsaugotas gerai išplėtotas ikimokyklinių įstaigų, medicinos punktų, viešųjų pirčių tinklas. Vietoje uždaromų, vaikų nesurenkančių mokyklų bus steigiami daugiafunkciniai centrai gyvenimui kaime aktyvinti, o į artimiausias mokyklas vaikai vežami savivaldybės lėšomis. Lėšų mokyklų, darželių, medicinos įstaigų, globos įstaigų remontams visada bus skiriama pirmumo tvarka, ieškoma būdų įrengti socialinių būstų, pagrįstai planuojami viešojo priemiestinio transporto maršrutai.

Rajono gyventojų patogumui numatyta įrengti poilsio ir sporto zonas Krekenavoje, Molainiuose, Ramygaloje, Karsakiškyje, Paliūniškyje, Vadokliuose. Numatytas bendruomenės ir kultūros namų remontas Šilagalyje, Naujamiestyje, Liūdynėje, Naudvaryje, Šiluose, Jotainiuose, Smilgių etnografinės sodybos sutvarkymas. Pakankamas kultūros įstaigų finansavimas užtikrins tradicinių renginių, meno kolektyvų išsaugojimą ir plėtrą.

Panevėžio rajono gyvenimas neįsivaizduojamas be aktyvaus bendruomeninio judėjimo. Ir toliau bus remiama bendruomenių veikla, skatinamas naujų kūrimasis, teikiama pagalba rengiant projektus.

Už stiprią ir savarankišką savivaldą pasisakantys valstiečiai liaudininkai stiprins seniūnijų finansinį savarankiškumą, sieks, kad seniūnai visose rajono seniūnijose taptų prieinamiausiais valdžios atstovais.

 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų