2011-12-20 | Jaunimo veiklai reikia realaus viešo finansavimo

Lietuvos jaunimo sąjunga (LVLS frakcija) gruodžio 13-16 dienomis turėjo svečių iš Švedijos suaugusiųjų švietimo organizacijų ir gavo praktinių žinių kaip tobulinti jaunimo politiką Lietuvoje. Lietuvoje apsilankę svečiai – Birgitta Antonsson - ilgą laiką dirba su Švedijos Centro (valstiečių) partija švietimo ir tarptautinių mainų srityje. Gonzo Jerez Reyes - Hip Hop akademijos įdėjininkas, įkūrėjęs, mokytojas, vadovas. Niklas Eklund - dirba muzikos, šokių, teatro srityje.

Pirmą susitikimo dieną įvyko LJS ir SV susipažinimas ir Vilniaus senamiesčio apžvalga. Kitą dieną visi drauge vyko į Šakius, Šakiuose svečiai buvo maloniai priimti Šakių rajono savivaldybėje, kur juos pasitiko ir rajoną pristatė meras Juozas Bertašius ir vicemerė Rima Rauktiene, kiti tarybos nariai bei rajono jaunimas. Šakių jaunimo organizacijos, moksleiviai, jaunimo centro savanoriai supažindino svečius su savo veikla, projektais. Daugiausia kalbėjome apie muziką, šokius ir teatrą. Svečiai iš Švedijos papasakojo, kad Švedijoje daug jaunų žmonių dirba jaunimo veiklos koordinatoriais, padeda kūrybiškam jaunimui rengti koncertus, parodas, spektaklius rašyti projektus, ieškoti finansavimo. Tokia veikla yra finansuojama iš viešų pinigų (savivaldybės ir valstybės). Tokių būdu jaunimas atitraukiamas nuo gatvės pavojų. Svečiai papasakojo, kad prieš kelias savaites tokiu būdu buvo įkurtas riedlenčių parkas viename ir vakarų Švedijos miestelių.

Džiugu, kad valstiečių liaudininkų vadovaujama Šakių rajono savivaldybė iš visų jėgų stengiasi padėti jaunimui įgyvendinti savo idėjas ir nedejuoja, kad nėra pinigų. Prieš metus Šakiuose buvo įkurtas viešas sporto centras su baseinu, nenusileidžiantis savo galimybėmis sostinės komerciniams projektams. Jaunimo veikloms savivaldybė atidavė buvusį kino teatrą, kurį jaunimas puikiai papuošė grafiti. Susitikime pasisakęs jaunas šakietis, išgirdęs, kad Švedijoje pagalba jaunimui organizuojant koncertus yra „normalus darbas už kurį moka pinigus“, pasakė, kad tai „tikriausiai, jo svajonių darbas“. Akivaizdu, kad tokia brandi ir realistiška jauno žmogaus svajonė yra puiki priemonė stabdyti masinę emigraciją.

Vėliau vykome į Marijampolę, kur susitikome su miesto jaunimo apskrito stalo atstovais. Susitikime dalyvavo “Rotary” klubas; jaunųjų verslininkų klubas; jaunimo centru nariai. Organizacijos pristatė savo veiklas ir diskutavo apie ateities bendradarbiavimo galimybes.

Po įtemptos darbingos dienos visų laukė šokių vakaras Marijampolėje naktiniame klube „Lūna“ skambiu pavadinimu „Šokiai Majamy“ (DANCE IN MAIAMY), kurį organizavo LJS jaunimas. „Majamiu“ Suvalkijos jaunimas vadina savo miestą – Marijampolę. Vakarėlyje dalyvavo Marijampolės regiono jaunimas, bei LJS nariai ir jų dragai iš visos Lietuvos. Renginio metu visus linksmino šokių kolektyvas „Vilaida”, kuris išjudino visą jaunimą esantį salėje. „Vilaidos“ šokių mokytojas mokė visą jaunimą šokti „zumbą“. Tarp šokių, merginos iš Marijampolės kolegijos, įvairiais žaidimais linksmino dalyvius.

Paskutinę dieną LJS ir VS nariai aptarė tolimesnius bendradarbiavimo planus, pasidalino kelionės metu patirtais įspūdžiais. Svečiai džiaugėsi viešnage Lietuvoje ir matot perspektyvas tolimesniame šalių bendradarbiavime jaunimo srityje.

LJS susitikimo organizatoriai,

Jolanta, Leo ir Manvydas

 

Svetingas Šakių meras Juozas Bertašius sveikina svečius

 

Facebook nuotraukos

 
 



 
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
Gedimino pr. 28/2-510, Vilnius, tel. 8 5 212 0821
El. paštas: info@lvzs.lt
Daugiau kontaktų